- Αχέρων
- Ονομασία τριών ποταμών.
1. Ποταμός της Ηπείρου (κοινώς, Μαυροπόταμος ή Φαναριώτικος), ο οποίος περιβάλλεται από πλούσια μυθική παράδοση σχετική με τους νεκρούς και τον Άδη. Πηγάζει από τα όρη του Σουλίου και εκβάλλει στο Ιόνιο, στον κόλπο του Γλυκέα, κοντά στο χωριό Σπλάντζα. Επειδή ο A. πάφλαζε σε απόκρημνες χαράδρες και σκιερά φαράγγια και ύστερα χανόταν, για να προβάλει πάλι σε μια ελώδη περιοχή γεμάτη καλαμιές, η όψη του ερημικού τοπίου έδωσε στη φαντασία των αρχαίων τη ζοφερή εικόνα ενός ποταμού που οδηγεί στον Άδη και αποτελεί το όριο μεταξύ του επάνω και του κάτω κόσμου. Πίστευαν ότι τα νερά του, όπως και του παραπόταμου Κωκυτού (Βουβός), που αποχετεύει τα νερά από την πεδιάδα της Παραμυθιάς, ήταν δηλητηριασμένα και πικρά από έναν δράκοντα που ζούσε στο σπήλαιο της πηγής του. Μετά τον φόνο του δράκοντα, το νερό έγινε πάλι γλυκό. Υπάρχει και σχετική χριστιανική παράδοση που αποδίδει την εξόντωση του δράκοντα στον άγιο Δωνάτο (Αϊδωνάτος). Στις εκβολές του Α. υπάρχει η λίμνη Αχερουσία, η οποία έχει αποξηρανθεί με τεχνητά μέσα. Στην Αχερουσία, οι αρχαίοι τοποθετούσαν τις πύλες του Άδη.
Κατά τις θρησκευτικές δοξασίες των αρχαίων Ελλήνων, ο Α. ήταν γιος της Γης. Επειδή όμως κατά τη Γιγαντομαχία ο Α. έδωσε στους Γίγαντες νερό για να ξεδιψάσουν, καταδικάστηκε από τον Δία να μένει αιώνια κάτω από τη γη. Το ποτάμι αυτό, με τις άφθονες καλαμιές στις όχθες του (έτσι απεικονίζεται σε πολλές λευκές αττικές ληκύθους), έπρεπε να διαβούν οι ψυχές των νεκρών για να φτάσουν στο βασίλειο του Άδη. Η διάβαση από τη μία όχθη στην άλλη γινόταν με το πορθμείο του Χάροντα, που έπαιρνε ως αμοιβή έναν οβολό από κάθε νεκρό. Ο Όμηρος δίνει για πρώτη φορά στην Οδύσσεια (κ 513) μια περιγραφή του Κάτω Κόσμου και εκεί αναφέρεται ο Α. μαζί με τους ποταμούς Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό. Σε ανασκαφές που άρχισαν το 1958, κοντά στη συμβολή του Κωκυτού με τον Α., πάνω σε έναν λόφο όπου υπάρχει η μονή του Αγίου Ιωάννη, ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ελληνικό νεκρομαντείο.
2. Παραπόταμος του Αλφειού στην Ολυμπία. Πηγάζει από τις βόρειες πλαγιές του όρους Μίνθη, κοντά στα χωριά Γκράπα, Μάζι και Τόγι και ονομάζεται σήμερα Κόβιτσα. Στα αρχαία χρόνια υπήρχαν στις όχθες του ιερά της Δήμητρας και του Πλούτωνα.
3. Ποταμός της Κάτω Ιταλίας, στην αρχαία χώρα των Βρεττών.
Ο ποταμός Αχέροντας κοντά τις πηγές του.
* * *ο (AM Ἀχέρων)ποταμός της Ηπείρου που πηγάζει από τις δυτικές υπώρειες του Τομάρου και χύνεται στο Ιόνιο πέλαγοςαρχ.1. ονομασία διαφόρων ποταμών2. ο ποταμός που οδηγεί στον Άδη.
Dictionary of Greek. 2013.